program sufinanciranja energetski učinkovitih vozila

UPDATE – NOVO!!!

REZERVIRAN JE CJELOKUPAN IZNOS POTICAJA ZA ENERGETSKI UČINKOVITA VOZILA!!!

27.06.2022

Javni poziv za kupnju energetski učinkovitih vozila je jutros privremeno zatvoren, nakon što su građani i tvrtke rezervirali svih 103,3 milijuna kuna koje je za tu namjenu osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zaprimanje zahtjeva započelo je danas u 8 sati putem mreže od 301 prodajnog mjesta, koja su zainteresiranim kupcima nudila čak 539 modela vozila.

U manje od sat i pol zaprimljeno je ukupno 1.711 zahtjeva za sufinanciranje kupnje 2.034 vozila. Kao i prošle godine, oko 60% zahtjeva odnosilo se na fizičke osobe. Sredstva su se najviše tražila za električna vozila, čak 90%, a dvije trećine prijavljenih vozila su ona M1 kategorije, odnosno osobni automobili za koje je prosječno traženo 65.000 kuna. Za sufinanciranje gospodarskih vozila N1 kategorije zaprimljeno je stotinjak zahtjeva.

 

Među najprodavanijim vozilima ističu se oni srednje klase, poput Renault Twinga i Dacie Spring, koji su se, zahvaljujući poticajima, cjenovno približili klasičnim vozilima iste klase. Međutim, vrijedni napomenuti da je značajan interes ponovo vladao i za električne mopede, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna.

 

Nakon što su im prodajna mjesta rezervirala tražene poticaje, građani i tvrtke imaju rok od osam dana u kojem su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti svoj obavezni minimalni predujam, pozivajući se na broj svoje rezervacije. Prodajno mjesto zatim u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca, kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda. Onima čija dokumentacija bude potpuna i ispravna, na adresu će stići Odluka i Ugovor o sufinanciranju, na temelju kojeg imaju 12 mjeseci za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovarajuće dokumentacije uz koju će im Fond jednokratno isplatiti odobrena sredstva.

 

Poticaji za kupovinu električnih vozila počinju 27.06.2022. Tjedan dana prije biti će objavljen Javni poziv u kojemu će biti potvrđeni svi detalji natječaja.

Potrebnu dokumentaciju za pravne osobe možete preuzeti na sljedećem linku “Klikni ovdje”.

Ukupan iznos sredstava za pravne i fizičke osobe je povećan na gotovo 103,3 milijuna kuna.
Za vozila iz naše ponude (L1-L7– mopedi, motocikli s dva, tri ili četiri kotača) omogućeno je do 20.000,00kn ili do 40% vrijednosti vozila.
Fizičke osobe na svoje ime mogu kupiti jedno vozilo dok pravne osobe mogu imati najviše dvije prijave.

Rok za realizaciju projekta-subvencije je do 12 mjeseci od potvrde odobravanja subvencije.
Rezervirajte svoje vozilo što prije kako bi nakon odobrene subvencije što prije mogli preuzeti svog novog električnog ljubimca.
Do datuma početka subvencije (27.06.2022) bi bilo poželjno odabrati vozilo (model, boju, izvedbu, način plaćanja i sl.)

Pošaljite nam e-mailom podatke potrebne za prijavu za subvencioniranje:
Ime i prezime budućeg vlasnika vozila
OIB budućeg vlasnika vozila
Adresa i poštanski broj budućeg vlasnika vozila
IBAN na koji će vam sredstva biti vraćena nakon provedbe subvencije (IBAN budućeg vlasnika vozila, ne od neke druge osobe)
Preslika osobne iskaznice (obje strane)
Kontakt broj telefona

Svakako ćete dobivati pravovremene informacije i upute mailom kako će se proces i dinamika odvijati.
Podatci koje nam šaljete se samo i isključivo koriste za izradu ponude i provedbu – prijavu na natječaj za subvencije.

Na našoj web stranici je objavljena lista električnih vozila  na koja će se moći ostvariti subvencija.
Za pregled liste vozila “Klikni ovdje”

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila – 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor.

Za građane i tvrtke prijavu su podnosili prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije Fonda dok će se javni sektor, kao obveznik Zakona o javnoj nabavi, prijavljivati izravno na Javni poziv Fonda.

 ..a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji.

Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000,00 kuna, za plug-in hibride do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000,00 kuna.

Sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000,00 kuna.

S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.